THE AUTHOR

My photo

Assalamualaikum and hello, o awesome readers!

I guess I'm pretty cool person. I likes be positive, helping others, writing and exploring.  Also a fan of happy ending. Even life is too serious as it is. This blog i called as my second heart. Everything with Allah blessing, i'll share those awesome moments in my life. Overall i think is a lot about my family. 'Cause i love them....LOL.

Thanks for all your support! It means a lot. Anyway, welcome to my life.

Wednesday, April 19, 2017

Sarawak: Makanannya

Assalamualaikum.

Tak habis-habis lagi pasal Sarawak.
Hahhahha. Promised duh. This is my last entry about it. And it's about makanan!
Okey. Banyak sebenarnya makanan yang kita boleh try kat sini.
Untuk breakfast.
Luckily my breakfast all sponsor by hotel.
So tak payah nak keluar carik makanan. Senang hidup.

Sebab i don't think Kuching ada jual some sort of Nasi Lemak and Kuih Muih kat tepi jalan.
That i didn't see any.
But if want to try, cer gi Pasar Satok.
I think around there surely akan ada bit orang jual makanan selain all barang basah.
And those sayur mayur.

At Waterfront Hotel, Kuching Me Kolo is the main dish.
So, rugi tak try.
The mee yang lain daripada lain, what make it call that way.
But to me, this meal is quite masin.
I can't take it.
So English breakfast la gamaknya.
Nasib ada my fav potatoes part.
Terubat la sikit selera nih.

Mee Kolo Kuching versi hotel. Mee dia special. Haluih, haluih jer.

But if you want try Mee Kolok yang not masin. You can tried one at the back of this hotel or mall. Belakang Plaza Merdeka.
There are small jalan untuk orang jual-jual. And some kids main skateboard.
Nasib i wore skirt, kalau tak nak gak tunjuk skill main benda alah tu.

Tak ingat nama kedai tu apa. Some bakery shop gitu. Depan dia jual roti bagai.
And part belakang, combined diorang jual macam-macam jenis mee.
So, this mee i think it's nice to try.

Area Waterfront, tepi sungai. Ada la few tempat makan. Kat seberang sana nun pon ada. Itu pon semua time start pukul 7.00 pm ke atas baru diorang nak berniaga. So berlapar la korang nak tunggu diorang bukak kedai. And, ada gak orang jual souvenir.
Ada one kedai makan, dia jual terubuk ikan masin nasi goreng. Sedap!
Sambil makan, layan lagu sebab ada small band.
Ada wayang big screen gak, masuk free. Tapi pehal pulak bukak citer hantu kan.
Memang tak lah.

Image may contain: 2 people, people sitting and food
Muka orang lapar bersama Nasi Goreng Terubuk Ikan Masin. Enjoy!

Sempat buat aksi tenuk malu-malu kat area situ. Kenyang dah kan.

Warung makan-makan.
Area Satok, adalah tempat makan yang best gak.
Kami jumpa tempat makan nih sebab tersesat balik daripada Sarawak Village Culture.
Pelayan dia pon baik sebab bagi charge phone.
Mekasihlah dik oi.

Tempat sini macam kedai biasa. Nama special dia, Warung kedai Pak Amit.
Tapi my suggestion.
Korang gih try diorang punya semua makanan.
Dah sedap sangat.
Hhahahha. Anyway, i choose Nasi ayam penyet and my friend took Laksa Sarawak.
For me, dia punya sambal is the best. Lain sangat daripada semenanjung style.
Korang patut try and carik kedai nih.
Good luck.

Bla. Bla  Bla restaurant, Dekat dengan Jalan Tabuan. Sebelah kedai sewa motor kami. Ni boleh baca kat previous entry.
Makanan dia all pun semua sedap. And in big portion. But here, we only tried diorang punya dessert. That untuk warm up only. Hahhaha. Saja nak gedik-gedik.
I like dia punya deco!
Sangat menarik, nampak luar kedai biasa-biasa, tapi dalam dia... siap ada small river beb.
Kalah hotel five star.

Pelayan dia all so friendly and warm. Siap bagi good suggestion all sort of.
And best lah.
Ni kalau dia bukak cawangan kat KL. Hari-hari boleh lepak makan lepas penat kerja.
Berangan tak sudah.

Image may contain: 1 person, hat, food and closeup
Our fav port. Bla.bla.bla restaurant. As mentioned in my previous post. Senang nak carik and tempat yang cool.
Dessert dia the best!

So, after gedik-gedik di sana. Kami merempit pula ke Lepau restaurant. Gunalah maps memasing carik ye.
Nak carik midin punya pasal. Bukan Mydin kedai serbaneka tu. Tapi midin. sejenis sayur looks like paku pakis.
And selain midin, diorang punya pelayan yang sangat excellent siap suggest best portion for us sebab kami dua je makan tapi nak try banyak benda. Bisalah, tamak.
And selain midin, we tried diorang punya Lepau special rice. Dengan nasi yang warna hijau and chicken bamboo. Sort of mereka prepared with potato or tapioca leaves. I think.
Bamboo chicken je bit spoiled sebab too salty for us. and bit cold.
I donno why.
Because dah memang masin sangat, kami just whatever.

Restaurant ni quite authentic, ada siap orang main traditional song guna three string instrument macam gitar. Macam yang kami nampak kat Sarawak Village Culture.
And i think makanan lain lebih best kot.
Tapi whatever it is. Kami balik Waterfront, tempat lepak fav kami setiap malam kat sini.
Hahhahahha....

Image may contain: people sitting and food
So, this is what kami makan. Dug in.

And finally, the best tempat lepak. Topspot! Topspot Food Court. Atas UTC Kuching.
All seafood adventure start here.
Kami pergi jalan kaki jer daripada Waterfront Hotel. Sebab tak risau sangat. Kuching hidup time tengah malam.
Along nak gi Topspot, macam-macam kedai makan kami jumpa.
Rasa macam, dugaan gila.
Sampai jer, full house.
So i advice you all. Nak datang sini before 5:00 or 06:00 pm. Kami sampai around 08:00 pm after Magrib and it's weekend guys!

So selit jelah mana-mana meja. Kami buat muka cute, and share je dengan mana-mana orang. Sebabkan dua orang jer.
Senang!
Rm 120.00 we spend here. Sangat dahsyat kami punya selera.
Kami pesan butter-prawn, black pepper crab, ikan masak thai style and midin of course. And two plate rice. Ni kalau tak fikir apa, boleh bertambah nasik.

Selain tak dapat tempat, lambat datang menyebabkan korang kena ordered makanan daripada tempat lain-lain kat stall situ.
Kan dah susah.
Diorang limited edition, tapi all makanan sangat sedap.
Kami ordered kat Muslim stall, hujung sekali.

Tak habis jangan risau, sebab boleh bungkus.
Smbung makan dekat hotel.
Itu pon kami makan esoknya before flight.
Masa lepak kat Old-town White Coffee area situ. Makan Nasi Lemak dengan black pepper crab.
Hahhahah...

So, so far, itu jelah kami makan.
Korang boleh try gak tempat lain.
RJ Ayam Bakar, My Village Barok, Planet Sambal, Tribal Stove and so on. Yang penting, korang punya explore nak makan semua kena start pukul 6:00 ke atas.
Dinner time.
Sebab mereka semua bukak kedai time ginilah.
So, have fun guys!