THE AUTHOR

My photo

Assalamualaikum and hello, o awesome readers!

I guess I'm pretty cool person. I likes be positive, helping others, writing and exploring.  Also a fan of happy ending. Even life is too serious as it is. This blog i called as my second heart. Everything with Allah blessing, i'll share those awesome moments in my life. Overall i think is a lot about my family. 'Cause i love them....LOL.

Thanks for all your support! It means a lot. Anyway, welcome to my life.

Saturday, April 08, 2017

Sarawak: Kek lapis

Assalamualaikum.

Skip jap pasal Sarawak Village Culture.
Bercerita tentang kek lapis Sarawak dulu, makanan jangan di tolak perihalnya.
Kan?
Ianya sangat lembut time dipotong, warna warni dan sedap.
Makan masa tengah stress lagi umph keenakan dia. Hehehe...
Kesinambungan daripada perjalanan di Sarawak. If naik boat, and turun dekat Encik Omar jetty, korang ke kiri.
Ada laluan ke kedai-kedai makan.

Kedai makan ni meriah time pukul enam petang dan ke atas.
Ada macam-macam variety choice.
My advise, if setakat nak try chicken chop... western type, tak payah makanlah.

This is Sarawak babe!
Korang patut cuba diorang punya kebanggaan. Mee kolo, umai, midin, dan so on.
Barulah worth it keluar duit.

Image may contain: 2 people, outdoor, water, closeup and nature
Seberang ke seberang kami merentas.
Muka orang belum makan lunch ke dinner, tapi larat berjalan lagi.
Hahahhahah...

Pastu if korang da lepas kedai makan, jalan terus lagi,ikut laluan pejalan kaki pon boleh, dan akan jumpa kedai color meah.
Ni kedai Mira cake house.
Kedai ini jual kek lapis jenis basah.
Moist la orang cakap.
Section taster dia tak banyak dan tak top up sangat, untung time my session, waktu pagi. So baru lagi. Rasa la gak.

Diorang jual satu pack 10 hengget dan keatas. Murah kan?
Dah kat sini jer da borong sampai Rm200. Beli 10 percuma satu. Diorang memang ada package packing semua.
So good.
Tanda lah pakai marker sekali gak, sebab nanti balik boleh tertukar dengan passenger lain masa balik semenanjung.
Cries in the corner duh.

And if korang larat, jalan lagi terus, korang akan jumpa Dayg Salhah Kek lapis, ni yang jenis kering.
Customer services dia sangat good.
Kek lapis dia pon sama murah, 10 henggit per pack dan keatas.
Diorang pon ada packing package.
Don't worry.

Sebabkan Sarawak ni panas.
Mesti ada yang malas nak ke seberang, kat waterfront tu ada je orang jual kek lapis gak. Sama murah, 10 hengget per pack. Five pack free one.
Lagi gila murah.
Tapi tak tahulah background dia. So tu yang i more prefer jalan jauh pon tak pe.
And before korang beli, make sure diorang ada sediakan package prepared masuk boxes untuk bawak balik semenanjung.
Tak adalah menyusahkan ke apa nanti.

My favourite so far, the original.
Yang lain-lain sedap gak macam tunku rahman, sisik ikan, tapi original is the best so far.
Beli jer, if korang tak najk. Jual.
Ramai berderet nak beli.
Sebab itu Sarawak originsl homemade ok.

Muka orang semenanjung exited seberang sungai Sarawak naik bot.
Jakun gila.

So, that's my experienced.
Memang cukup-cukup jer beli Rm200 untuk 20 packs.
Sebab kami berdua jer. Tak cukup tangan nak hangkut.
Beg baju semua nak letak mana, kan.

Minta maaf la pada yang tak sempat tu.
If cukup tangan memang da beli banyak and jual kat sini.
Tapi tulah.
Sorry again, guys.