THE AUTHOR

My photo

Assalamualaikum and hello, o awesome readers!

I guess I'm pretty cool person. I likes be positive, helping others, writing and exploring.  Also a fan of happy ending. Even life is too serious as it is. This blog i called as my second heart. Everything with Allah blessing, i'll share those awesome moments in my life. Overall i think is a lot about my family. 'Cause i love them....LOL.

Thanks for all your support! It means a lot. Anyway, welcome to my life.

Tuesday, December 31, 2013

Selamat tahun baru 2014

“I hope that in this year to come, you make mistakes.

Because if you are making mistakes, then you are making new things, trying new things, learning, living, pushing yourself, changing yourself, changing your world. You're doing things you've never done before, and more importantly, you're Doing Something.

So that's my wish for you, and all of us, and my wish for myself. Make New Mistakes. Make glorious, amazing mistakes. Make mistakes nobody's ever made before. Don't freeze, don't stop, don't worry that it isn't good enough, or it isn't perfect, whatever it is: art, or love, or work or family or life.
Whatever it is you're scared of doing, Do it.

Make your mistakes, next year and forever.” 
-Neil Gaiman-

Friday, December 27, 2013

Aurah/aurat dan wanita

Assalamualaikum.

Today, bercakap and berdikusi mengenai benda yang look so 'remeh' but had a kesan yang besar! Kesat peluh kejap. Why? Wohoo coz, deadly serious yang ini bukan hanya semata-mata untuk renungan di dunia but also untuk keberkatan di akhirat sana. For me, tajuk ini memang berat lagi membebankan serta susah gila nak collabrate. Really! But in reverse psychology, now I’m ok with it. How? Sebagai muslimah sejagat; bagi aku, benda yang baik biarlah disebar-sebarkan agar keikhlasan dan pahalanya turut sama dirasai. Aku dapat pahala, hang dapat jugak. Sharing is caring, yo!

Firstly, semua presentation mesti ada sebab or reason kenapa aku bercerita mengenai ini. ‘Modal’ apa yang aku pakai? Apa cer yang ingin aku khabak sebenarnya? Biar bukan orang pandang, ini budak just cakap kosong. Pantang mak nenek aku la kan. Then, setelah berfikir dua tiga malam beberapa hari ini, actually aku berpendapat, ramai Islam wanita terutamanya, diluar sana still blur mengenai kewajipan cover your aurat. 


As reference. Then in case, jika ada orang bertanya. Lagi-lagi kalau kawan kita yang sebenarnya mengaku Islam tetapi tak menutup aurat maka tunjukkanlah Al-Quran surah Annur ayat ke 31 ,yang obviously membuktikan bahawa tuntutan menutup aurat adalah tanda orang beriman. Kesedaran beriman akan datang jika mereka sedar bahawa Al-Quran itu adalah kalam Allah, dan mereka yang tidak mempedulikannya… maka ingkarlah ia kepada-Nya! Ingatlah, dosa itu mudah terpalit tanpa kita sedar. 


Kemudian, tak cukup? Ini diterangkan lagi mengenai kewajiban menutup aurat, berdasarkan hadith-hadith sohih yang lain.

Hadith: 
Narrated by Abdul Rahman, the son of Abu Said al-Khudri r.a., from his father: The Messenger of Allah (peace and blessings be upon him) said: “A man should not see the private parts of another man, and a woman should not see the private parts of another woman, and a man should not lie with another man under one covering, and a woman should not lie with another woman under one covering.”
(Bukhari)

Huraian Hadith: 
Clothing is essential to a human being. Physically, clothing protects a human but spiritually, it is a symbol of human dignity. Islamic ruling defines that aurah is something that should be hidden and is prohibited to be seen.
According to the scholars, aurah is to be hidden at all situations, in or outside of prayers. Overall schools of thoughts in Islamic fiqh have unanimously agreed that aurah for men is between their navels and knees, while for women their aurah is their whole body except for their faces and palms (based on powerful source from Quran and Sunnah).

Source: JAKIM, aurah amongst men and women.

See? Menutup aurat bukan hanya berdasarkan sekadar menutup kepala and rambut anda jek cik adik yek! jelas terang lagi bersuluh spot light.



Tudung/hijab? To me, memandangkan aku daripada kecik since standard one-only girl pakai tudung time tuh. And you know what? I’m proud of it! Then, legasi ini aku teruskan sampai sekarang. Dulu tudung petak empat segi-sekarang dah bercorak macam-macam. Berharap still menutup ikut syariah. Alhamdulillah. Tak adalah aku terkena fashion bias in pakai tudung/hijab ala Saloma Bistro and so retro classic! Yang jambul mesti ter-keluaq. Say no everybody; It’s still gonna not covering your aurah. 


Another scene, yang ada cover pakai tudung. Bawal ala Norjuma gitu, tapi versi pendek. Sebab biasa diberi? Tudung sudah beratus, baju pun beriban dengan berlian permata mutiara di dada. Rugi woooo kalau tak show off! Uhuks! Gila naïf. Hang ingat dosa pahala boleh ditukar dengan semua itu. Pergliesh la yer cik Jah, bawak-bawaklah bertaubat.


Lgi best dan terbaik serta terpilih adalah bila wore tudung tapi pakai t-shirt pendek. Some more yang tanpa lengan sleeve! Terbukak tu hah. Add little, baju t-shirt yang sendat. Pergh! Aku tak tahulah syariat imam mana diaorang ini ikut. Seriau bahaya!

Tarik nafas. 1,2,3… Itu baru aku korek bab tudung, means part responsibilities in covering your hair. Sebab as women, kita kena cover everything except your face and hand palm. Aku bukanlah jugak miss perfect but tepuk dada tanyalah iman. Nak kejar cantik ke nak kejar dosa?


Focus kedua yang selalu diungkitkan mengenai aurah adalah cover your kaki. K.A.K.I. or my leg. Benda ini ibarat as my last breath kalau nak buat. Memang susah nak tinggal. Aku sendiri pun setuju 800% Sangat-dan tersangatlah serba salah. Kasut tutup memang tak banyak, paling selesa… kasut sukan. Tapi takkan sempoi terjun lombong sangat, pakai tu gi event besor? But don’t worry, coz I know how to do it. For solution, even korang nak bergaya apa-apa jadah, Terciptanya socks/ sarung kaki for what! Gunakan sebaiknya la weh. 


And for the next kisah benar, What stage are you at in covering aurah? Hurmm, cuba telek dan tenung pakaian kita hari ini. Sesingkat mana baju dan tudung you wore? Baju sendat atau jarang? Kasut bertutup atau just selipar jamban? Even, are you sure your high heels cover well? Uhum, uhum… For me, aku masih ditahap 6. Nauzubillah! Masih ada dua peringkat untuk mencapai tahap perfecto. Sesungguhnya neraka itu adalah benar!




I'm not telling you it is going to be easy, i'm telling you it's going to be worth it!

Wednesday, December 25, 2013

Tip keselamatan yang perempuan patut tahu.



Amaran keras: baca jangan tak baca. Safety tips to your girl. **SHARE** this! 

WRITTEN BY A COP: Everyone should take 5 minutes to read this. It may save your life or a loved one's life. In daylight hours, refresh yourself of these things to do in an emergency situation... This is for you, and
 for you to share with your wife, your children, & everyone you know. After reading these 9 crucial tips, forward them to someone you care about. It never hurts to be careful in this crazy world we live in.

1. Tip from Tae Kwon Do :The elbow is the strongest point on your body. If you are close enough to use it, do!

2. Learned this from a tourist guide. If a robber asks for your wallet and/or purse,
DO NOT HAND IT TO HIM. Toss it away from you... Chances are that he is more interested in your wallet and/or purse than you, and he will go for the wallet/purse.
RUN LIKE MAD IN THE OTHER DIRECTION!

3. If you are ever thrown into the trunk of a car, kick out the back tail lights and stick your arm out the hole and start waving like crazy.. The driver won't see you, but everybody else will. This has saved lives.

4. Women have a tendency to get into their cars after shopping, eating, working, etc., and just sit (doing their checkbook, or making a list, etc.
DON'T DO THIS!) The predator will be watching you, and this is the perfect opportunity for him to get in on the passenger side, put a gun to your head,
and tell you where to go. AS SOON AS YOU GET INTO YOUR CAR ,
LOCK THE DOORS AND LEAVE..

If someone is in the car with a gun to your head DO NOT DRIVE OFF, Repeat:
DO NOT DRIVE OFF! Instead gun the engine and speed into anything, wrecking the car. Your Air Bag will save you. If the person is in the back seat they will get the worst of it. As soon as the car crashes bail out and run. It is better than having them find your body in a remote location.

5. A few notes about getting into your car in a parking lot, or parking garage:
A.) Be aware:look around you, look into your car, at the passenger side floor ,
and in the back seat.
B.) If you are parked next to a big van, enter your car from the passenger door.
Most serial killers attack their victims by pulling them into their vans while the women
are attempting to get into their cars. C.) Look at the car parked on the driver's side of your vehicle, and the passenger side.. If a male is sitting alone in the seat nearest your car, you may want to walk back into the mall, or work, and get a guard/policeman to walk you back out. IT IS ALWAYS BETTER TO BE SAFE THAN SORRY. (And better paranoid than dead.)

6. ALWAYS take the elevator instead of the stairs. Stairwells are horrible places to be alone and the perfect crime spot. This is especially true at NIGHT!)

7. If the predator has a gun and you are not under his control, ALWAYS RUN!
The predator will only hit you (a running target) 4 in 100 times; and even then,
it most likely WILL NOT be a vital organ. RUN, Preferably in a zig -zag pattern!

8. As women, we are always trying to be sympathetic: STOP It may get you raped, or killed. Ted Bundy, the serial killer, was a good-looking, well educated man, who ALWAYS played on the sympathies of unsuspecting women. He walked with a cane, or a limp, and often asked 'for help' into his vehicle or with his vehicle, which is when he abducted his next victim.

9. Another Safety Point: Someone just told me that her friend heard a crying baby on her porch the night before last, and she called the police because it was late
and she thought it was weird.. The police told her 'Whatever you do, DO NOT
open the door..' The lady then said that it sounded like the baby
had crawled near a window, and she was worried that it would crawl to the street and get run over. The policeman said, 'We already have a unit on the way,
whatever you do, DO NOT open the door.' He told her that they think a serial killer
has a baby's cry recorded and uses it to coax women out of their homes thinking that someone dropped off a baby.. He said they have not verified it, but have had several calls by women saying that they hear baby's cries outside their doors when they're home alone at night.

10. Water scam! If you wake up in the middle of the night to hear all your taps outside running or what you think is a burst pipe, DO NOT GO OUT TO INVESTIGATE! These people turn on all your outside taps full blast so that you will go out to investigate and then attack.

Stay alert, keep safe, and look out for your neighbors! Please pass this on
This e-mail should probably be taken seriously because the Crying Baby Theory was mentioned on America 's Most Wanted when they profiled
the serial killer in Louisiana

I'd like you to forward this to all the women you know.
It may save a life. A candle is not dimmed by lighting another candle..
I was going to send this to the ladies only,
but guys, if you love your mothers, wives, sisters, daughters, etc.,
you may want to pass it onto them, as well.

Send this to any woman you know that may need
to be reminded that the world we live in has a lot of crazies in it
and it's better to be safe than sorry..
Everyone should take 5 minutes to read this. It may save your life or
a loved one's life.

Saturday, December 21, 2013

Sunday, December 15, 2013

Bakat terpendam-Seni melukis

Assalamualaikum,

Hey, Hey… aku telah membuat sesuatu yang aku dah lama tak buat. 
Excited tu, tak sangat la tapi terasa mahu riak ada sikit. 
Choi! Hahahha… 

Pada pagi yang hening lagi angin meniup bayu...
Hikhok.
Ayat mahu putus nyawa baca. 

BTW, aku lukis watak cartoon. Cerita apa? Cerita aku sendiri. 
This lakaran adalah watak daripada from two different faces. 
Si serius versi watak dia ketawa. 
Cececeh, gediks-nyer. 
Tapi, apa boleh buat… 
Gian nak lukis. 
So, diorang ni cartoon lelaki jelah... kan coz muka lelaki senang nak lukis berbanding si para wanita yang kena adjust make up semua. Betul tak? Unpredictable!
Tiga watak yang... bipolar!

Lihatlah, pandanglah. 
So, mesti korang nak cakap aku cool kan. 
Ahaks! Aku cool? Biasa jer.
: )
Cer aku buat muka bajet tak nampak sangat ke-cool-annya.
See...


Friday, December 13, 2013

Kencing manis dan strok? II

Bersambung daripada tajuk sebelum ini... Kencing manis dan... strok? I....

Fokus: kencing manis dan… strok? Diabetes and stroke?
Motif: selain aku kena translate back English-bm-english semasa presentation, pasted muka dekat situ menunjukkan betapa penyakit ini adalah serius dan bukan boleh bawak main hide and seek.


Fokus: aku yang lukis sendiri gambo ini tahu, demi emak dan ayahku. Oho, limited edition!
Motif: sebelum ke peringkat mendalam, dedahkan dulu dengan perkara apa yang mereka perlu tahu.

Fokus: basic kencing manis…. Ada dua jenis.
Motif: pembentangan ini adalah untuk public jadi not too mendalam.

Fokus: simptom kencing manis untuk terkurang dan terlebih gula.
Motif: so, bila tahu ini, apa yang boleh di buat, lakukan.

Fokus: watak utama dalam cerita ini.
Motif: strok pun ada dua jenis. Aku nak tekankan dekat saraf tu ha.


Fokus: FAST, ini international punya standard.
Motif: korang perlu tahu ini. And F.Y.I it’s an emergency!

Fokus: kenapa under kecemasn?
Motif: sebab dua organ paling utama dalam badan adalah jantung dan otak!

Fokus: kebtulan gambo en google sama dengan apa yang aku fokus-kan dekat my parents sided effect.
Motif: ini penting juga.

Fokus: aku buat untuk effect bagi otak kanan sahaja
Motif: sebab ini adalah bagian yang effect dan aku tak nak diorang kena buat perbezaan dan jiwa kacau dengan fakta yang terlampau-lampau.

Fokus: makan.
Motif: rakyat Malaysia memang suka makan, aku pun suka makan!

Fokus: aku tekankan dekat sini.
Motif: of course, kekadang orang kita suka makan/ beli ginseng or tablet or liquid yang cakap ianya baguslah. Itulah. Tp motip? Errr… jiwa kacau.

Fokus: Alhamdulillah parents aku tak gemok dan memang mula buat brief walking selain kemas rumah.
Motif: ini penting jugak woo…

Fokus: antara senaman yang boleh dibuat
Motif: amat bagus!

Fokus: bila tak buat apa-apa
Motif: gerakkan badan.

Fokus: bersambung untuk nasihat seterusnya
Motif: benda ini semua kena collaborate lebih biar umph!

Fokus: tip bila jatuh. Even kalau tak jatuh lagi bagus. Bahaya.
Motif: in case. Who know?

Aku sedia menolong, if korang terpikir benda yang sama even you’re not in medical line. Kalau korang mampu do presentation untuk project final paper university or project berbilion-bilion demi kerja. Why not do something looks same alike tapi mendalam manfaatnya untuk orang kesayangan? Think about it.

Tuesday, December 10, 2013

Kencing Manis dan… Strok? I

Assalamualaikum,

Actually pembentangan ini aku lakukan ‘special’ untuk kedua mak ayah (sememangnya kencing manis dan salah satu ada penyakit strok) dekat kampong tu masa cuti awal December beberapa hari lalu. And, Alhamdulillah semuanya progress smoothly!

Kenapa aku buat semua ini?
Menurut aku… basic thing iaitu ilmu dan kesedaran dari dalam adalah paling penting/utama bila sesiapa diserang penyakit ini. Obviously, mak dan ayah aku dok kampong… orang kampong punya mentality lain sikit. Aku tahu korang paham. As satu-satunya anak yang berkecimpung in medical line, network 3/4G tak clear kat sana untuk tengok perkembangan mereka daripada hari ke hari. Dan, atas dasar responsibility yang tinggi- aku telah terpikir untuk buat sesuatu yang bermanfaat. Here we go, pembentangan!

Bagaimana aku mencuri masa mereka?
Pembentangan aku ini lebih kepada fakta dan beberapa nasihat. So, waktu dan masa yang tepat adalah really important untuk menarik minat mereka. Untuk aku, aku buat masa petang. Kalau tak salah masa itu dalam area pukul 3.00 petang. In tea time and masa mereka tengah tak buat apa-apa. Memula aku inform la pagi itu dekat adik untuk supportive. Bila petang tiba… Pastu aku inform dekat emak, emak aku pun on… aku inform dekat ayah, dia pun sempoi. Gunakan TV plasma, aku masuk USB pendrive dan mula buat pembentangan.

Response mereka?
Excellent! Mereka banyak ajukan soalan, daripada segi apa yang mereka rasakan sekarang-mereka lakukan everyday-pemakanan dan minuman-perubahan pada tubuh badan dan perkongsian tentang pengalaman masa melepak di kedai kopi tepi jalan. So, secara tak langsung, masalah jiran tetangga pun aku combined sekali. Dalam tiga jam jugaklah kami beberapa beranak berdikusi itu ini. Overall, telah menunjukkan betapa mereka ingin lebih tahu, more than what I expected. See?

For my side?
Aku tetiba terror menjawab pulak-choi! Aku tahu aku bukan doctor tapi ordinary nurse cam korang lihat kat luar sana. But I do something extraordinary! And I proud of it.  Good job to me.

Nasihat aku?
Lastly… It’s not the end of the world bila korang atau korang punya mak ayah dapat penyakit ini. Of course, rasa susah hati, sedey dan nak melolong semua. Tapi Allah adalah segalanya- semasa mereka dapatkan rawatan, sokongan keluarga/ orang disekeliling adalah yang paling dan paling diperlukan. Tapi, after recovery (yang tak sepenuhnya) korang kena bertindak extra miles agar ianya tak akan berulang. Just remember it!

Bersambung… di sini- Kencing manis dan strok? II

Thursday, December 05, 2013

Oprah: Pendapat seorang wanita pada lelakinya.


Assalamualaikum, 
We first encountered this purported collection of Oprah Winfrey quotes in a newsgroup post made in early October 2005, and it has since been circulated via e-mail.

WOW , 
THIS IS SOO DEEP YET TRUE HEAR WHAT OPRAH HAD TO SAY ABOUT MEN 

If a man wants you, nothing can keep him away. If he doesn't want you, nothing can make him stay.
Stop making excuses for a man and his behavior.
Allow your intuition (or spirit) to save you from heartache.
Stop trying to change yourself for a relationship that's not meant to be.
Slower is better.
Never live your life for a man before you find what makes you truly happy.
If a relationship ends because the man was not treating you as you deserve then heck no, you can't "be friends". A friend wouldn't mistreat a friend.
Don't settle.
If you feel like he is stringing you along, then he probably is.
Don't stay because you think "it will get better." You'll be mad at yourself a year later for staying when things are not better.
The only person you can control in a relationship is you.
Avoid men who've got a bunch of children by a bunch of different women. He didn't marry them when he got them pregnant, why would he treat you any differently?
Always have your own set of friends separate from his.
Maintain boundaries in how a guy treats you.
If something bothers you, speak up.
Never let a man know everything. He will use it against you later.
You cannot change a man's behavior. Change comes from within.
Don't EVER make him feel he is more important than you are... even if he has more education or in a better job. Do not make him into a quasi-god. He is a man, nothing more nothing less.
Never let a man define who you are.
Never borrow someone else's man. If he cheated with you, he'll cheat on you.
A man will only treat you the way you ALLOW him to treat you.
All men are NOT dogs.
You should not be the one doing all the bending... compromise is two way street.
You need time to heal between relationships... there is nothing cute about baggage... Deal with your issues before pursuing a new relationship.
You should never look for someone to COMPLETE you... a relationship consists of two WHOLE individuals... look for someone complimentary... not supplementary.
Dating is fun... even if he doesn't turn out to be Mr. Right.
Make him miss you sometimes... when a man always know where you are, and you're always readily available to him - he takes it for granted.
Never move into his mother's house.
Never co-sign for a man.
Don't fully commit to a man who doesn't give you everything that you need. Keep him in your radar but get to know others.

p/s Share this with other women and men (just so they know)... You'll make someone smile, another rethink her/his choices, and another woman prepare, and a man aware.

Wednesday, December 04, 2013

Inai / hand tattoo tips

Assalamualaikum,

Hello, aku tahu kalau orang yang nak carik gambo-gambo inai ni adalah bakal pengatin or ada kaitan dengan si pengantin. Betul dak? So, aku juga pernah melalui saat-saat ini. Tapi pause bila cakap yang akulah si bakal pengantin yer, coz mak aku belum temui jodoh pilihan untuk aku. So, buzz-wrong answer. Tolak 800 markah.

 Aku paham. Memang pening kepala gak bila pikir nak wat gaya apa kan… steady, take it easy. Tarik nafas dalam-dalam. Benda ini senang sajer. Dok sah gaduh-gaduh sampai tarik rambut okay. Benda ini boleh bawak berbincang sesame kaum wanita yang terpelajar. Hhahaha, cam choi jer ayat aku kan. Tapi, betul apa aku cakap.

Baiklah. Penyelesaian paling cool. Kita tanya jek si pengantin, ‘hang nak gayo apo?’ biar depa yang jawab… Sambil diorang dok blah, blah, blah untuk benda yang kekadang tak masuk akal. Kita layankan sambil imiginasikan dan lakarkan dalam sebuah kertas. Maka, apa yang terhasil… korang bagi adjust sikit.

Kalau dia cakap tak kisah, korang suruh dia sign black and white first! As warranty, biar nanti tak de kes sue sana sini. No amputation case untuk dua belah tangan yer dak. Merana mak ayah korang tengok.


Tip terbaik daripada aku untuk korang:

 Tip dari sudut baik: Benda ini bukan penting pun. Tak ada masuk dalam wajib rukun kalau nak kahwin. Tok kadi pun tak ado nak wat check up la. So, kalau korang tak inai kan diri sendiri, tarak ghapo-ghapo.

Tip dari sudut orang veteran: Ada ramai berpendapat yang-biarlah lukis yang ada unsur flora and fauna. Bebunga gitu bersama kerawang-kerawang. Ummm…

Tip dari sudut gegila: Kalau korang lukis gambo SpongeBob square pants pun ok what! Dah itu yang korang minat, diorang leh cakap apa. Itu hak korang, pertahankan!




Selamat berbahagia kepada si pengantin dan selamat perah otak kepada si pelukis inai sekalian.

Aku chow dulu.

i love this one! sesaper nak taja aku wat ini masa my happy day, sila isi borang sekarang. hahhah