THE AUTHOR

My photo

Assalamualaikum and hello, o awesome readers!

I guess I'm pretty cool person. I likes be positive, helping others, writing and exploring.  Also a fan of happy ending. Even life is too serious as it is. This blog i called as my second heart. Everything with Allah blessing, i'll share those awesome moments in my life. Overall i think is a lot about my family. 'Cause i love them....LOL.

Thanks for all your support! It means a lot. Anyway, welcome to my life.

Wednesday, July 31, 2013

Raya, raya… Selamat Hari Raya!

Assalamualaikum dan salam 22 Ramadhan.

Uhui, tinggal lagi beberapa hari lagi nak raya. Wuhuu!! Ok, obviously nampak cam bebudak Ribena even aku dah masuk 23 tahun. Walaupun gitu, aku tetap menantikan sesiapa yang sudi bagi wet raya. Meh hulur sekeping dua! Thetheee…

“I tak kahwin lagi tau…
Cuma I dah kerja jer…
10 sen boleh?”

Aku bukan kedekut cuma berjimat. Hehheh… tak de la, aku just bajet sorang 10 henggit. Cukuplah tu kan. Kang kalau terlebih, aku gak yang papa pas raya. Cool tak cool, belakang kira. Janji iklas, ingat tu anak-anak, IKHLAS… bukan untuk riak! Hahhahah… Siapa makan ayam dia akan terasa KFCnya. Merepek tak sudah.

Hah, sampul tak ada lagi! ganer tu? Hurmmm, tapi nanti aku carik dalam laci. Rasanya cam tahun lepas ada banyak lebih. Boleh digunakan… yer dak? Korang bukan tengok kecantikan sampul tapi ketebalan duit, nagku jek la.

Dan korang tahu tak yang semalam, orang atas bahagian tempat aku, buat roll call isu pasal balik raya (off day). Aku memula dah cuak, takut kena tarik balik cuti seminggu tu… boleh menangis berlagu pop yeh-yeh aku nanti. Tergadai tiket, tergadai harapan… Aku diam jek macam kena pulau time tu. Tapi… sebenarnya dia bagi pengecualiaan untuk tahun ini-tahun depan dan depannya tak boleh gaya gini lagi. Katanya la.

So, aku bercadang nanti sabtu ini sampai ahadnya aku balik kampong - nak buat video and tangkap gambo bebanyak as memories. Tak ketinggalan muka si apiz, ziqa, tina and haris! Gila tak sedih tak dapat rasa tu semua. Ingat aku duk kat obersi ke per? Sekangkang kera jek kot KL and Johor! Op kos kalo Johor, suasana lebih meriah time Raya Aidilfitri… Raya Haji, biasa jek.

Raya kali ini aku tak tahu nak imagine camner, mungkin ada scene meleleh air mata (sob, sob, sob) and gumbira tak terkata! Nanti pas raya aku citer ganer sambutannya, OK.

Tapi, macam tahun-tahun lepas untuk persiapan raya… time pagi besok nak raya tu gak wat turret cleaning-kemas rumah, cuci tingkap pakai surat khabar, tukar sarung kusyen, sapu daun kering sampai paya belakang. Sampah… jangan cakap la, bertimbun cam sepoloh tahun tak sentuh. Tapi, seronok! Naper? Sebab wat kerja ramai-ramai. Gurau, ketawa, gedik, terlebih peramah, dan gitulah.

Mak aku biasa akan wat tempeyek-rempeyek dan muruku (wajib). And kalau kuih raya, anak-anak dia akan wat… tart nenas, almond London (aku cadang nanti nak wat almond paris, baru gempak), dan kuih conflakes madu. Tiga kuih tu la versi homemade kat rumah aku. Best kan kitaorang? Hahhaha…. Yang lelain cam kuih kacang, kuih semperit, etc-kekadang terlebih rajin, wat la… terlebih malas, tunjuk!

Menu masakan pulak, mak aku akan wat serunding-kuah kacang-rendang daging. Anak dia just tolong potong bahan-bahan, bawang merah terutamanya sampai terharu kerana diberikan penghormatan sebegitu rupa *menanggis sebab pedih mata. Untuk ayam masak merah dan lodeh, kitaorang wat pagi raya… dah tu, kena bangun awal la yer anak-anak. Dan menu wajib, ketupat! (orang Johor kalo tak tahu wat ketupat- no comment)… ni home made buat sendiri. Ilmu turun-temurun. Choi!

Lastly, pagi raya… pompuan siapkan semua dan lelaki gi sembahyang Raya. Balik tu, makan dulu reramai dan pastu wujudlah suasana air dan mata. Siap semua, gi raya rumah jiran-jiran. Then, kalau balik kampong pun mungkin stay satu dua hari jer. 

Done! Okaylah, paper hal nanti aku cerita lagi di post seterusnya. Tapi sebelum tu aku nak ucapkan selamat hari raya Aidilfit maap zahir dan batin. Untuk semua muslim dan muslimah di Malaysia dan seluruhnya.
Selamat Hari Raya!

Balik kampong, yea-yea…. Balik kampong…



(Aku suka).

Monday, July 29, 2013

Conflakes choc yang umph!

Assalamualaikum,

Semalam, sepanjang lepas buka dan sebelum gi terawih-aku sempat curi masa wat kue raya. See who amazing i'am! senang, simple dan cepat giler kalau korang nak buat kue raya ni. Tak payah guna pembakar. Budak satu tahun pun geti wat tau... cer try soh cik Ziqa wat? OMG.

So, bebahannya:
-cokelat masak bar (wane cokelat dan putih-ikut suka)
-cornflakes
-badam... kalo nak masuk buah campur kering yang kecik-kecik tu pun leh gak.
-esen vanilla setitik dua
-air panas + periuk + kuali.
-cawan kertas yang kecik-kecik.

Care-carenyer:
-cairkan cokelat, buat dua bahagian. Satu tok cokelat asli dan satu cokelat putih (hiasan).
-bila dua-dua dah cair masukkan esen vanilla. Api kasi kecik ar...
-Then, badam/ buah kering ke dalam adunan warna cokelat. Coz putih as hiasan only.
-Then, bahan utamanya, Mr. Conflakes. Masuk sikit-sikit.
-Bila dah puas hati, Tutup dua-dua api. Bubuh cantik-cantik dalam cawan kertas yang kecik-kecik tu. Dan hiasan dengan cokelat putih ikut suka.
-Ciap!

Credit daripada gambor kawan aku.

Thursday, July 25, 2013

Selendang raya aku, biasa jer...

Assalamualaikum semua.

Actually, ini adalah maser time beli tiket raya di TBS,
Aku ada buat investment in membeli selendang.
Hehhehe...
Op kos, aku choose yang paling murah.
Hahhahah.

Macam tak biasa pulak.
Sebab murah sangat aku beli lah.
Murahnya la kan sampai RM10 dapat dua helai.
Kira seheai lime hengget jek.
Masyaallah, murah-murah.
Ko hade?


Aku pick two color yang memang aku minat.
Light brown and red ruby.
Ahhh, i feel good.
Bertambah koleksi selendang.
Alhamdulillah.

And aku pun ingin buat announcement yang inilah bakal-bakal tudung raya aku nanti.
Sebab aku memang tak beli or even buat any preparation celebrate raya pun.
Sambil menyelam, snorkeling sekali.
: )
Puasa kan, mana boleh minum air.

Choi!
Bye.

Tuesday, July 23, 2013

new page yang tersangat awesome-eh.

(13) Tumblr

Assalamualaikum.

Hey, hey... aku nak kongsi satu laman web yang ter sangat awesome-eh... rugi kalau korang tak tengok sama. Ader gambo yang sama taraf tahap ke-obsessan-unik-terlampau cerdiknya! Aku pun baru dua tiga jumpa, and korang mesti ikut sama aku kan. So, try terjah laman web ini:


See?? korang boleh join guna tweet or facebook. Senang jek nak connect. And banyak gak gambo bila godek saner, godek sini. At lest jumpa ini...

Facebook

Tumblr

Tumblr

Oh my, sangat menari and best kan. Huhui, aku suker. Op kos, healing stress inside of me! gelak sesorang, and imagine aper yang the world can rock and roll with me. Peh, like Salena said below:

Tumblr

Follow Me On Tumblr http://cokgulenadam.tumblr.com/

Hahhaha....
Adious you all...

Sunday, July 21, 2013

OMG, aku dah beli tiket raya!

Assalamualaikum,

Aku dah beli tiket raya! OMG, rasa cam tak percaya. Huhui, balik kampung....ye-yeah, balik kampung. Oh-gembiranya dalam hati. Aku nak balik kampung, jakun-jakun... For sure aku apply banyak cuti---->>> A week, ala-ala macam ader anak laki kat rumah untuk celebrate samer. Choi, tapi actually untuk aku spend time samer keluarga ter-chenta la. Aku cuti start 3hb sampai 11hb August 2013. Best kan aku???!!! (TBS-LARKIN), sila cek tiket memasing: adakah kita naik bus yang sama. Ti kita boleh pot pet sampai Larkin, choiii...jangan sampai kena halau keluar dah la Timah oi.

(:

Aku nak jumpa mak ayah, buka pose samer-samer, beli kuih untuk berbuka dengan ziqa, chit-chat ngan adik beradik... tengok baju raya, kecoh petang raya, rasai suasana hari raya. Peh, *terharu! Tak sabarnyer... aku tak beli lagi kuih raya, nanti la. Kasut semua pun aku tak mek tahu (mungkin guna kasut tahun lepas yang tak guna lagi, ada dua pasang). Jimat in list.

Diorang (adik, kakak aku) pun ada yang cuti seminggu sebelonm and selepas raya. So, meh sesamer kita gegarkan raya kali ini. Meriah, mengancam and ke-babom! Hahhaha.... pastu sebelum raya, kita wat la kue raya kan. Ceh, ala-ala raya yang dinantikan gitu. Superb! dodol, lemang soh jiran sebelah masak. Kita join makan jek. Nice neighbour ever,jangan mare yer... uncle nampak muda la. *ayat tak boleh blah.

Duit poket, op kos kena kuar la... dah keja kot. Anak sedara pun dah bertambah. Tu belum kira anak sedara jiran sebelah kanan dan kiri. Oh-my... kenaper la kau tak kahwin agi??? For sure, aku soh laki aku hulur bagi pihak aku. Kekekekek.... aku tahu aku bakal menjadi isteri yang terlebih prihatin. *terbaik!

Rumah pun dah cat baru, aku sponsor tu... ader gak la rasa nak tercekik sebulan gaji tu. tapi, Alhamdulillah... rezeki still ader. Nanti sampai rumah, aku nak kiss dan peluk sayang kat tiang beranda depan tu, tanda pengorbanan aku! Gossshh, seriously aku akan wat. Okay. Jangan tak percaya. Titik peluh aku tu, bangga la kan.

Next is, nak kemas barang-barang lama milik aku. Mesti dah berterabur, usang dan bersawang dalam kotak. Aku nak repair saner sini, susun itu ini, adjust maner patut dan do that, do this. Buang aper yang tak patot, Okay beautiful lady. jangan keep sampah yang tak berkenaan. Make sure itu.

fun !

Friday, July 19, 2013

cerpen: kecoh raya


Ku mengharapkan ramadhan kali ini penuh makna,
Agar dapat kulalui dengan sempurna,
Selangkah demi selangkah, setahun sudah pun berlalu,
Masa yang pantas berlalu,
Hingga tak terasa ku di bulan ramadhan,
Semula.
Ku mengharapkan ramadhan kali ini penuh makna,
Agar dapat kulalui dengan sempurna,
Puasa satu amalan, sebagai mana yang diperintahNya,
Moga dapat kulenturkan nafsu yang selalu membelenggu diri,
Tiada henti-henti.

“Uit. Berangan!” Tegur Sarah sambil menyinggung kasar lengan kawannya.
Hani terkebil-kebil seribu. “Hurm.”
Hurm? Melihat tiada tindak balas seterusnya, Sarah angkat kening. Hish, dia ni. “Wake up, cik Hani.” Dan menepuk kedua belah pipi tersebut hingga Hani menjadi lemas. Dia senyum segaris, tanpa ada riak bersalah. Kemudian selamba mendapatkan tempat duduk disebelah, “Hani, esok start fasting month.”
Hani yang sememangnya tahu memberikan pandangan, so-what?

“Jadi, macam biasalah. Kau jangan lupa kejutkan aku bangun sahur sepanjang bulan yang penuh keberkatan ini.” Sarah berkata. Menekan sedikit pada perkataan bulan-penuh-keberkatan.
Membetulkan keselesaan diri, Hani mencebik dalam diam. Setiap tahun itulah aktiviti yang tak pernah dia miss. Suruh kejutkan orang bangun sahur? Settle, tetapi dia telah merancang membuat serangan balas. “Tiga kali, Sarah. If you’re not awake, gonna say sorry, beb.” Sambil melambai tangannya tinggi.
Sarah kaku tak bergerak dan membulatkan mata, “Weh mana aci!”
Membuatkan Hani menyembunyikan senyum. Macamlah kalau kau tak makan sahur sehari terus buat gaya kebulur setahun. Sarah oi Sarah, bilalah kawan aku ini akan jadi matang dalam soal pemakanan? Walaupun badan maintain ‘papan’.

“Mana aci?” Tiba-tiba Risa muncul dengan dulang, bertanyakan soalan yang mampu membuatkan Hani dan Sarah saling berpandangan. Kening kami terangkat-angkat.
“Aci kat India la, Risa” Sarah semulajadinya cepat menyakat.
Hani menyembunyikan senyum. “Siapa aci? Your new boyfriend?
Risa menjeling tajam pada keduanya. “Haish! You’ll ini memang kan.” Risa bengang. “Whatever!  Like do I care?”  Membuat muka tetapi tetap menghulur mug air milo panas buatan sendiri setiap seorang. Malam-malam begini, elok sangat melepak depan TV. Yelah, bukan selalu dapat elakkan diri daripada assignment final paper. Tiba-tiba Risa petik jari. Teringat soalan cepumas, walaupun menggagak akan menerima jawapan yang sama sejak empat tahun lalu. “So korang semua, raya ni balik mana?”

Menerima soalan yang membosankan. Sarah menjawab sambil tersenyum plastik. “Macam biasa, buat kerja sambilan. Si Huzaimi dah plan sebab kawannya kata ada kerja kosong dekat rumah penginapan tempat dia kerja tu. Cuti semesta pun lama. Bolehlah dapat kumpul duit poket lebih.” Memang itulah rutin setiap tahun bila tibanya Raya untuk anak yatim piatu sepertinya.
“Hani?” soal Risa pula.
Me? Flying without wing to German, because my daddy has a business to settle down there and my brother will join us on the second Hari Raya. That’s all. Forth Raya, I come back here.” Begitu mudah Hani menyenaraikan jadual hidupnya.
Setelah mendengar perancangan Raya tak Raya kawannya, Risa geleng kepala sambil kerut dahi. “Hello girls sekalian. Ini Hari Rayalah, not Hari Wesak even Hari Gawai. Takde suasana Raya langsung!” Senyap. Dia tarik nafas dalam-dalam, sudah tahap parah berdarah perasaanya. Aku ke atau mereka yang tersesat dalam Negara sendiri? Dia bangun sambil bercekak pinggang. Kehulur kehilir dua tiga kali. “Okeh, make it easy. Memandangkan kita semua sekarang di final semester, you’ll like or not,  Raya nanti balik kampong aku.” Tekad yang membuatkan keduanya terjerit serentak. Bingit!
Hani urut rambut ke belakang. Satu hari Raya tanpa Papa dan abang? Surely I don’t care.No comment. On if Sarah ikut sama. ” Santai dia membalas. Risa yang mendengar tunuk tanda bagus. Membuatkan Sarah di kerusi satu lagi sebagai tumpuan utama.
“So, cik adik manis Sarah?” Risa menyoal tanpa nada.
“Biar betul hang Risa. Hani?”  Tak pernah sejarah hidupnya untuk beraya di rumah orang. Selama ini pun, selepas keluar daripada rumah kebajikan, dia sudah biasa beraya sesorang atau berdua dengan Huzaimi. Hidup aman permai sampai sekarang.
“Yeah, serious. Tanpa dolak dalih. Please, kita Raya dekat kampong aku.”

Sarah ketap bibir. Dia mati akal. “Aku kena kerjalah. Lagipun-”
“No dear, aku akan beritahu si Huzaimi yang kau akan cuti balik kampong.” Potong Risa laju. Mematahkan segala bantahan sepantas kilat. Dahsyat! Huzaimi? Mesti dia pun tak kisah.
“Tapi…” Sarah memandang Hani.
Hani lempar senyuman  panjang. Mengerti perasaan rakannya itu. “Orait Sarah, kita balik kampong Risa tahun ini ya. Nak kerja apa lagi, tak cukup ke dengan sponsorship yang kau dapat? Esok lusa pun belum tentu tahu dapat kumpul macam ini. Kitakan da final semester sekarang, jomlah.” Pujuknya lembut.
“Hurmm,” Sarah pandang permaidani. Mesti ke?
“Boleh la Sarah, mak ayah aku pun teringin benar nak beraya bersama kamu berdua. Rahim dan Tini tentu gembira kalau we all be there. Jomlah.” Bila Sarah tetap menunduk, Risa change plan. Scene B, buat ayat drama Melayu. “Sedih la, Hani. Yelah, sedar siapalah aku nak ajak kau berdua duduk di rumah buruk kami. Kampung pulak tu. Kami ini kais pagi makan pagi. Kais petang makan petang. Sudah orang tak sudi-”

“Yelah, yelah” Sarah bersuara menggembalikan keceriaan di wajah Risa. “Aku ikut. Dah jangan buat ayat sedih-sedih macam nih. Geli tekak aku.”
Yes! I love you.” Risa melompat sendirian. Sarah geleng kepala, kakak siapa la ini.
Hani menyandar badan ke sofa, “Ehem-ehem, about flight ticket you all no need to worry, my treat.” Dan diserbu pelukan kedua kawannya. Apa ni?
“Oh, thank you so much Hani. Awesome! Jimat duit aku.” Jerit Sarah disambut ketawa beramai-ramai.
Hani tersenyum panjang, “You’re welcome.” Sorry Papa dan abang, Hani tak dapat beraya bersama kalian. Hani minta kebenaran untuk beraya disini. Bersama keluarga Risa di selatan Malaysia. InsyaAllah, Raya ke tiga kita akan berjumpa. Selamat Hari Raya!

Selepas lebih dua minggu setengah meneruskan kuliah di bulan puasa, suasana Raya semakin menggujakan. Malam kemas barang. Dan pagi-pagi lagi kami telah berangkat daripada lapangan terbang Kuching ke Senai. Tidak kenal penat, kami membeli belah untuk barangan keperluan Raya. Singgah sana, nampak murah sini. Tapi belinya dekat kedai situ. Siap semua, baru perasan yang habis penuh boot kereta Wira bapak Risa dengan segala beg kemudian ditambah lagi hasil pembelajaan.
“Kau la ni, Sarah. Beli tak beringat.” Hani berkata apabila hendak masuk ke dalam kereta.
Sarah pandang pelik. “Murah la. Tapi confius kejap. Aku atau kau yang beli tak beringat? Rasanya plastik kita susun tadi macam kau yang lebih.” Sarah tidak mahu kalah.
Risa garu kepala. “Dua-dua belanja banyak. Over. So, sekarang waktu berbuka sudah dekat. Nak balik rumah pun tentu tak sempat. Makan luar la nampaknya. Then choose,  kita nak makan apa?”
Itulah kalau perempuan bila bershopping! Hanya senyum tak kata apa-apa. Nasib baik bapaknya jenis tak banyak soal. Sempoi dan best. Selepas kenyang dan solat Magrib, kami terus bergerak balik ke destinasi utama kami untuk tiga hari kehadapan.

“Cantiknya, Pak Ali.” Hani terjerit kecil bilamana melihat deretan lampu kecil terpasang di setiap rumah dan jalan.
 “Eh, pak cik tak cantik!”Bantah  Pak Ali di tempat duduk pemandu.
“Tapi handsome.” Sarah menyambung, dan membuatkan semua ketawa hingga bergegar kereta.
Bila keadaan sedikit reda, adik lelaki si Risa berkata, “Rahim pun dah pasang banyak pelita kat rumah. Nanti kakak tengoklah puas-puas.” Yang duduk dihadapan, sebelah pemandu. Anak muda baik yang berumur lima belas tahun.
“Iye?” Hani teruja. “Nanti esok kita pasang sama-sama yek Rahim.”
Sarah di sebelah kirinya menyampuk selepas itu. “Ajak kakak sekali tau.”
“Sibuklah.” Hani siku lengan Sarah. Sarah mengaduh sakit. Hek eleh, itu pun sakit? Tak sampai sesaat, Sarah buat tanda peace. Ish,dia ini. “Rahim, nanti Akak Hani nak buat documentary terus.”

“Hah? Dokumentari? Popularlah Rahim lepas ini. Masuk Tv tak? “ soal Rahim lurus.
“Buat apa masuk Tv, orang sekarang berebut masuk You Tube la Rahim.” Sarah menjawab.
Rahim pusing badan ke belakang. Menunjukkan minatnya tertarik. “You Tube? Yang popular macam Justin Bieber, Yuna tu semua?”
Justin Bibir? Itu yang kau ingat Rahim oi? Biar benar. Tapi Sarah tetap menggangguk dalam samar  cahaya. “Haah, alah macam PSY yang nyanyi lagu oppa gangnam style! Mesti Rahim tahu. Nak akak tunjuk?” sambil kedua tangannya sedia untuk menari tarian kuda.
Risa yang mendengar perbualan tersebut, kerut dahi. Jangan dia start buat perangai. Dan menghentikan niat si Sarah. “Dah, dah. Rahim duduk pandang depan.” Rahim akur arahan kakaknya. Kalau tak disekat, kesian pulak adiknya nanti kena ‘cuci’ dengan si ketua merapu, Sarah.

Beberapa minit kemudian, kereta Pak Ali memasuki halaman rumahnya. Risa terus mendapatkan emak dan adik perempuannya, Tini. Berlari dia masuk ke dalam rumah. Rahim kerjanya memunggah barang keluar daripada dalam kereta. Pak Ali sudah lama hilang sebab ingin mengejar waktu tarawihnya. Sempat menjemput tetamunya masuk dahulu.
Sarah dan Hani yang sudah bagaikan patung sejak sampai,  berdiri tegak di tengah laman menghadap rumah kayu batu yang terlayar di mata mereka. “Oh my-“ Mereka berkata serentak sebelum memandang sesama sendiri, masing-masing membuat muka tak percaya. Sumpah, mereka rasa beruntung kerana dapat datang ke sini. Seriously, inilah yang dinamakan kampung!
 “Hey, buat apa lagi tu. Takkan nak camping situ. Jomlah masuk. Jangan segan-segan.” Risa menjerit daripada tingkap rumah. Bila melihat kedua kawannya itu tak berganjak. Dengan malas, pergi mendapatkan mereka.
Okay my friends, welcome to my home.” Memberikan tunduk hormat. Tapi dibalas senyap oleh mereka. Huh biar betul mereka ini, takkan nak kena bentang permaidani merah? Agak-agaklah weh. Risa bertindakan kasar, dia menarik keduanya ke dalam rumah. “Nak telek? Esok-esok sajalah. Sekarang mari berkenalan dengan ahli keluarga aku.”

 “Good morning!”
Melihat kedua kawannya berselubung enak ketiduran, dia mengukir senyuman. Risa menarik langsir dan membuka tingkap biliknya. Angin pagi begitu menyegarkan. Hani yang tergangu, menggeliat lama. Dan meraup muka. Selimut tebal melurut di kaki, dia tarik tinggi ke paras dada. Mata cuba dipejam. Berusah untuk tidak mempedulikan kehadiran Risa disitu. Dia masih mengantuk, sebab itu selepas bersahur dan menunaikan solat Subuh berjemaah, dia sambung tidur balik. Penat perjalanan dan berjalan sakan semalam betul-betul membuatkan kakinya lenguh.
Sarah terasa gerakan halus ditepinya telah duduk dan menguap panjang. Rambut pendek separas bahu diikat satu. Dia turun daripada katil, dan melihat ke luar rumah. “Perlu ke kami kena bangun awal di pagi yang indah lagi sejuk ini?”

Awal? Risa tarik muka. Dia tak kira. Selimut pada badan Hani dilipat cantik sebelum memasukkannya ke dalam almari. Selamba sungguh perbuatannya. “Okay you guys, tak payah buat muka. Sekarang sudah pukul 8.00, kamu semua kena bersihkan diri. Kerana hari ini kita akan buat ‘sesuatu’ yang menarik.”
Memberikan kami berdua sebuah persoalan. Sesuatu yang ‘menarik’? Sarah menggusap dagu. Hani kelipkan mata. Mereka binggung. Risa tidak memberikan penjelasan lanjut tapi terus menjerit kecil,  “Just cepat mandi. Bilik air dekat dapur. Cepat!” Sengaja meniru ala gaya commando.
“Huh?” Hani dan Sarah terus capai beg masing-masing. Bersama tuala dan keperluan mandi, kami berterabur meluru keluar bilik.
Belum sempat apa-apa, Risa menyekat langkah kami, “Hey, jangan berebut. Bilik air aku ada satu saja.”  Dan itu telah membuatkan Sarah volunteer berundur balik ke dalam bilik. Cakaplah awal-awal.

Kamera Conan pemberian abang Hani menjadi mangsa. Tak sangka rumah orang tua Risa, ada tali air dan paya yang cantik. Ini telah membuatkannya begitu ‘jakun’. Kalau tahu inilah yang dicakapakn perkara ‘menarik’, sudah tentu mereka bersemangat keluar sebelum embun. Bawah seluar yang sudah basah dilipat seadanya. Tidak puas dengan itu, tangannya meliuk di dalam air. Sejuk tapi best! Ikan lampu-lampu sekecil ikan bilis kering dekat pasar Rahim dan Tina hadiahkan padanya. Tangkap by hand okay! It’s always seems impossible until it is done. Teruja dia sebentar. Tapi sayang, terpaksa dilepaskan kerana tenungan maut Risa. Yelah, mana nak sumbat nanti masa mereka balik UNIMAS.
            “Lintah,lintah.” Tiba-tiba Sarah menjerit melompat-lompat. Mukanya pucat. Membuatkan kami semua terus berlari ke daratan yang lebih lapang. Hani sudah geli-geleman melihat benda itu. Gemouk dan hitam.
Rahim berlari laju ke rumah dan pulang tidak lama selepas itu. Risa dan Tina cuba menenangkan Sarah. Rahim kemudian mendapatkan kawannya dan mencucuh ubat nyamuk lingkaran hijau ke atas binatang tersebut. Dan tak lama selepas itu, ia jatuh dan darah yang keluar dilap dan ditekap bersama kain. Emak Risa, Mak Temah muncul dan mengarahkan kami balik berehat.

Untuk petangnya, mereka telah menolong menggemas sekitar rumah. Tempat menyimpan barang kembali tersusun cantik. Sampah hasil pembersihan, dilonggokkan di satu tempat sebelum dibakar. Tapi peliknya, Sarah menghilang dalam diam.
“Kenapa? Dia kena berehat ke sebab hilang banyak darah?” Hani risau.
“Harapnya,” Risa membalas.
Tetapi rupa-rupanya Sarah ‘sibuk’ dengan Pak Ali, belajar membuat reban ayam baru. Erk? Biar betul. Betul tak betul itulah kalau dinamakan orang terlebih advanture, macam gitulah. Angkat bahu, no comment. Kami yang tidak berapa jauh daripada mereka pun boleh dengar kekecohan minah sorang itu. Mulut macam jagung bertih. Siap buat pembentangan pelan lukisan lagi. Bercerita lagak rekaan reban ayam mereka bernilai jutaan dolar Amerika. Yang bapaknya pun satu, layankan saja perangai Sarah.
Bersiap untuk berbuka, kami membersihkan diri dan duduk beramai-ramai beralaskan tikar mengkuang. Tetap selesa walaupun nampak kekok. Lauk masakan Mak Temah begitu menyelerakan. Dengan seruan azan, kami menadah tangan bersyukur pada-Nya. Dengan lafaz Bismillah, kami makan bersam-sama. Tak boleh kenyang sangat sebab nanti susah nak solat Terawih!
Balik sembahyang, kami menghabiskan masa melepak di beranda rumah. Turut serta adalah Mak Temah dan Pak Ali. Mereka bertukar cerita. Sambil ditemani seri cahaya pelita. Cantik sangat. Telatah kanak-kanak berlari dan saling mengusik juga menjadi perhatian. Senyum dan tawa mengindakan lagi suasana. Sarah dan Hani tidak sabar menanti hari esok. Aktiviti apakah lagi yang akan mereka buat?

“Kuih batang buruk?”
“Bukan.”
“Kuih Almond London?”
“No.”
“Kuih conflakes bermadu?”
“Kuih sarang semut?”
“Nope and nope.”
“Kuih seri muka?”
“Itu bukan under jenis-jenis kuih raya la.”
Sarah buat muka tak berapa nak comelnya. “Oh ye ke. Tapi aku suka.”
”Next!” Risa susun pelbagai jenis tepung di hadapannya. Aktiviti hari ini adalah untuk membuat kuih raya. Terpaksa dia bersetuju kerana memenuhi permintaan Hani sendiri. Teringin katanya. Selain dibawa ke UNIMAS, siap reserve dua balang lagi untuk Papa dan abangnya di perantauan.
            “Susahlah,” Sarah urut dahi.
            “Fed up?” Risa bertanya meminta kepastian.  Dan kedua kawannya menggangguk. “Kuih tart nenas.” Mangkuk berisi nenas hancur yang sudah dimasak emaknya pagi tadi untuk dibuat inti dikeluarkan daripada almari.
            “Hok aloh. Ini rupanya.” Sarah berkata seperti dia tahu semua.
            “So, kita mula sekarang?” Risa bertanya, Hani dan Sarah memberi tanda setuju.“Yahoo! Let’s rock and roll.”

Telur diputar hingga kembang, tepung diayak sempurna. Bahan-bahan lain juga dicampur bersama. Sambil membuat adunannya, Sarah dan Hani membulatkan inti nenas ke bentuk kecil-kecil. Bila Risa sudah siap, mereka bersama menggulungkannya dan disusun ke atas piring pembakar.
Oven sudah sedia suhunya, Risa masukkan. Cubaan pertama, tart nenas begitu sempurna masak. Hatinya senang. Baunya daripada dalam oven memenuhi ruang dan menaikkan nafsu.
            “Wanginya!” Sarah cemburu.
            “Jangan hidu lebih-lebih. Kita ni puasa.” Hani mengginggatkan.
Sampai dua petang mereka bergiat aktif, walaupun rasa nak pengsan. Hasilnya tujuh balang besar tart nenas terhasil. Untungnya, tiada satu pun yang hitam atau hangus. Hebat Risa!

Untuk berbuka pula, Mak Temah melarang untuk menolong. Mungkin bagi pelepasan sebab tahu kami telah berhempas pulas membuat kuih raya tadi. Jadinya, tugas kami adalah pergi ke bazaar Ramadhan untuk beli beberapa kuih. Dalam pukul 5.30 petang kami bersiap.
“Mana topi keledar?” Sarah menyoal dari atas motor.
Membuatkan Hani terkejut besar. Haah la. Dekat mana pulak nak kena ambil? Risa yang menolak motor kapcai ayahnya daripada bangsal bawah rumah menggeleng kepala. “Kita dekat kampong Sarah. Bazar itu pun bukan jauh sangat. Simpanlah niat baik kau tu.”
“Gitu eh? Betul tak kena saman nanti?”
“Tak akan.” Risa  menekan minyak. Menderum bunyinya.
“Betul ni?” Sarah bagaikan tak percaya.
Hani yang tak pandai menunggang, membonceng belakang Risa. Rasa lebih ‘selamat’ dengannya. “Susah betul la. Kita pergi dulu la kan Hani. Tinggalkan dia dekat rumah.” Dan bergerak ke jalan raya. Sarah tertinggal di belakang. Tak sampai sesaat, Sarah follow.
Setibanya disana, begitu ramai  orang yang menjual dan terdapat pelbagai jenis pilihan makanan yang ada. Daripada warna warni air kepada lauknya. Meriah! Semuanya nampak sedap! Paling penting, murah. Walaupun rasa nak beli semua, tapi Risa tangkas menjentik kami.
“Mak aku dah masak. Kita beli kuih saja.”
Hani dan Sarah mengganguk tanda bersetuju. Cuci mata pun jadiklah, ayat penyejuk hati.

“Dah besar pun boleh main bunga api ke?” Hani bertanya pelik. Risa yang disebelah bantai gelak sampai keluar air mata kerana ajukan soalannya. Obviously! kalau nak di ikutkan pemerhatiannya daripada tadi, hanya untuk budak-budak yang mungkin bawah umur daripada Tini, adik bongsu si Risa. Dan tak ke pelik, jika Sarah pulak yang beria-ia nak main benda ini?
“Eh, apa pulak tak bolehnya. Kalau tak main ni, tak ada la aura Raya tau.” Sarah buat muka tak bersalah. “Nak try?”
Hani pandang bunga api yang dihulur Sarah. Risa berhenti ketawa. “Nak ke tak? Rugi woo kalau tak main.” Sarah memancing.
“Boleh ke?” Hani bertanya lurus.
“Apa pulak tak bolehnya.” Bunga api diletakkan dalam gengamannya. “Nah.Jangan malu. It’s yours. Aku belanja.”
Play or not? Play? No! Kalau tak main, mana dia nak cari bunga api masa Raya dekat London? Bila lagi baru dia dapat merasa semua ini? “I’ll take it.” Dan dia mencucuh ke atas api pelita. Habis sebtang, Hani minta lagi dekat Sarah.

Risa yang melihat menyembunyikan senyum. “Rahim dapat mana?” Soalan dilempar kepada adiknya yang tiba-tiba datang dan duduk di atas tangga batu sebelahnya. For her information, adiknya itu tak main bunga api. Yelah lelaki, apa kelas main bunga api! Mercun lagi best kot.
“Dapat apa kak?”
“Itu.” Jari telunjuknya dihalakan kepada dua orang sahabatnya yang tengah seronok ke sana sini bersama anak jirannya yang lain dihalaman rumah.
“Oh, dekat kedai apek Ah Lee hujung kampong tu. Lagipun ni semua akak Sarah punya idea. Dia siap bagi duit lagi. Ops!” Rahim tampar mulut sendiri bila sedar akan keteranjulannya. Alamak, akak Sarah mesti marah bila tahu yang rahsia antara mereka sudah pecah. Tanpa membuang masa, dia berlari ke halaman rumah dan mendapatkan Sarah.

Sarah dan Rahim berbual seketika. Sekejap-sekejap menoleh kearahnya. Kemudian adiknya berlalu pergi. Kawannya pula tersengih-sengih bagaikan kerang busuk menghampiri selepas itu. “Hai Risa.”
            “Hai cik Sarah. Puas main bunga api?” dia memperli.
Sarah tunjuk giginya yang tersusun cantik. Orang kalau dah tahu dia salah, memang kena gaya gini. “Ala, Risa. Aku bukan apa. Teringin. Itu yang pakat dengan Rahim.”
“Kemain kau eh.” Menyakat dalam diam. Bila tiada tindak balas, dia pelik. Sarah yang tadinya ceria kini bertukar muram. Serba salah jadinya. Merajuk ke? Dia tak jadi nak sambung, “Dah la main tak ajak aku. Hani yang kau utamakan. Sedih tahu.”
Sarah kelip mata tak percaya. “Aku ingatkan kau tak main semua benda nih.”
“Kau tak ajak, macam mana aku nak main? Bunga api pun tak ada.” Dia memalingkan muka.
So sorry Risa,” Sarah berkata memohon maaf. “Come, join us.”  dan memanggil Hani untuk memberikan lebihan bunga api kepadanya. Bila tiga bunga api di tangan masing-masing, kami bersama menyanyikan lagu Selamat Hari Raya daripada Saloma sambil memusing-musingkan bunga api itu dengan gembiranya.

Dj radio: Hai, hai… keadaannya ketika menjelang Hari Raya sudah tentu sibuk sekali ye.
Okaylah, ada yang membeli belah untuk persiapan terakhir, sementara itu ibu bapa di kampong menanti kepulangan anak cucu mereka untuk sama-sama meraikan hari yang berbahgia ini dan ada juga yang tidak dapat bercuti untuk pulang berhari Raya.
Okaylah sambil kita siap-siap untuk berhari Raya, kita berhibur dulu dengan Anuar dan Elina!

“Weh, aku nak tanya satu soalan nih.”
Sarah yang sedang mengupas bawang merah terhenti membuat kerja. Hani juga begitu. “Apa dia?” Macam penting sangat.
“Kau tak risau ke?” Sarah meluahkan kerisauan yang terlahir.
Risa sambung potong ayam, “Risau pasal apa pulak?”
“Yalah, Mak Temah.” Risa jadi perhatian, kenapa dengan mak dia? Ada apa masalah ke? Kena take note nih. “Rilex jek masak serunding petang ni. Sempat ke weh? Esok dah Raya.”
Hani yang tak tahu menahu mula terfikir, “Mungkin betul juga.”
Risa tahan gelak. Ya Allah kawanku dua orang, dugaan apakah ini? “Kau dua ini! Mak aku yang tukang masak pun tak gelabah.” Atau si Sarah ni nak offer diri jadi master chef Raya? Mimpi dalam mimpilah. Tukar giliran memasak masa duduk rumah sewa pun mengelat sekali seminggu. Tema biasa, telur. Jangan sampai tak percaya, yang dia juga sanggup keluar duit beli lauk dekat kedai sebab tiba turn memasak.
“Gila tak risau, habis tu rendang, ayam masak merah, sayur lodeh semua.” Dan Sarah susun pinggan manggkuk yang sudah dibasuh dekat atas rak. “Bila dia nak masak? Sempat ke weh. Aku kalau pandai, dah lama bertenggek semua makanan atas meja tu.” 
Hani menjuihkan bibir, memang tak akan la kalau dia juga yang masak. Mungkin, lauk spagetti merah kalau berani bersama mustard lapis di satu hari Raya? Pernah dibuat orang?

“Kahkahkah,” Risa menghamburkan tawa. Serupa orang ingat gaya macam hilang laki, tapi rupa-rupanya hilang makanan! Tina, adiknya menjengahkan kepala daripada anjung rumah. Risau  adakah si kakak kena sawan agaknya. “Adoi, sakit perut aku.”
Hani mencelah, “Boleh pulak kau ketawa macam itu ae, batal puasa nanti.”
Sarah beri senyuman segaris dan angkat kedua belah kening. Mengganggap Hani di pihaknya. Namun, dia tidak kisah. Dan membalas, “Tapi, aku nak gelak lagi. Adeh, gelak-gelak.” Hingga mukanya merah.
“Apa kakak gelak sesorang sampai terkeluar air mata nih?” Rahim muncul bersama emaknya selepas siap memasukkan beras ke dalam ketupat yang sudah dianyam. Terpaksa mereka adjust bagi standard sebab malam tadi kawan kakaknya itu turut sama menyertai dan belajar cara membuatnya. Ada yang silap masuk, ada yang terlebih. Hingga pening kepala mereka.
“Hah, mak. Tengoklah si Sarah, risau bebeno kalau tak dapat ayam masak merahnya.” Risa mengadu hal sebenar. Manja-manja sayang dengan mak sendiri.
Sarah menggumam perlahan, “Risau aku ni untuk kepentingan sejagat tau.”
Mak Temah sekadar tersenyum. Ayam masak merah memang lauk wajib pilihan suaminya juga. Tapi memandangkan ada penggemar lain, “Kalau gitu, nanti belajar terus resepinya. Untung-untung Sarah punya air tangan lebih sedap. Berbaloi. “  
Hani dan Risa angkat ibu jari tanda bagus dekat Sarah. Ingat aku tak pandai masak? Challenge? Aku terima. “Semestinya!” Sarah bersemangat.
“So, jangan lupa bangun awal esok pagi.”
“Boleh.” Sarah meleretkan bunyi ‘h’. dia pandang kiri kanan. Hani boleh tolong kejutkan, dia berkata dalam hati.
Risa habiskan kerjanya. “Kalau gitu, sebagai first step. Ambil ayam ini, aku dah siap basuh. Kau pergi goreng.” Besen hijau dihulur ke Sarah

Menjelang Hari Raya, berakhirnya puasa,
Bergema takbir senja, menyambut Syawal tiba.
Suasana riang ria terlihat sini sana,
Menyeri malam Raya, terhias indah rupa.
Ohhh… cantik berseri-seri, tua dan muda berpakaian serba baru,
Ohhh… sungguh meriahnya, miskin kaya pun turut bergembira,
Selamat Hari Raya…  Aidilfitri mulia.
Semoga berbahgia, hidup aman sentosa.

            “Weih, korang nak tidur dah ker?” Soal Sarah. Matanya tidak mahu lelap walaupun dia tahu kena bangun awal esok sebab al-maklumlah tugasya sebagai Raja ayam masak merah tersandang di bahu.
Hani yang sedang berbalas mesej dengan abangnya, terhenti menaip. “Aku tengah chat. Kenapa?”
Nope. Ada apa?” Balas Risa pula sambil membalikkan badan kepada mereka.
Jam dinding dipandang lalu. Pukul 2.00pagi.  “Nothing. Aku tak boleh tidur. Agak-agak ada carakerama sekarang ni tak?”
“Kau biar betul, pelakon semua balik kampong, tutup kedai. Siaran salam Raya banyak la.” Risa menggosok rambut Sarah hingga kusut masai. Kesian kawan aku sorang ni. Tak boleh lena.
“Apa kata kau close your eyes and sweet dreams okay. Kalau kau tak tidur sekarang, not my responsibility kalau bangun lambat.” Hani meletakkan telefonnya di sisi meja. Selimut ditarik bersama.
Then if bangun lambat, no ayam masak merah. Clear? “ Risa menyambut selepas itu. Tegas.
“Tapi,”

Now Sarah! Tidur.” Dan suasana sepi di awal pagi itu. Melihat Sarah berdengkur halus tidak lama kemudian, Risa juga beberapa minit hanyut dalam kegelapan dunianya. Hani terkebil-kebil melihat syiling rumah. Mindanya masih melayang akan perbualan dengan abangnya tadi.
Kegembiraan dikongsi bersama bila dikirimkan gambar-gambar sepanjang berada disini. Ada sahaja ayat untuk abangnya menyakat. Walaupun begitu, katanya, disetiap senyumanku ada terselindung kenangan bersama arwah Mama. Dia juga ingin merasai suasana kampong seperti di rumah Risa. Seperti hidup kami dahulu. Aku tahu, mungkin abang juga merindui sewaktu di Malaysia bersama Papa dan arwah Mama. Dia juga sama. Tapi, bukan semua benda yang diinginkan boleh tercapai. Hanya berharap. Dia tersenyum sendiri. Selamat hari Raya Papa, abang… Mama.

Puas dipejam mata, dia tidak boleh tidur. Jam juga sudah menunjukkan pukul empat pagi. Dia bangun daripada katil, menyarung tudung sarung dan keluar bilik. Fikirnya hanya dia yang tidak boleh tidur tapi rupanya Pak Ali ada di ruang dapur membasuh pinggan manggkuk. Suami yang rajin dan baik.
“Awal kamu bangun Hani.” Sapa Pak Cik Ali pada sahabat anaknya itu. Tangannya penuh buih sabun.
“Saya tak boleh tidur la Pak Ali.” Katanya dan mendapatkan duduk di kerusi makan yang mejanya penuh dengan bahan masakan. Melihat periuk di atas dapur dia bertanya, “Rendang sudah siap?”
“Sudah. Baru siap. Itu yang Pak Ali cuci apa yang patut. Nanti takut nak guna banyak manggkuk.”

Hani tuang air dalam cawan. Haus pulak. “Mak Temah mana?”
“Tidur. Kejap lagi bangunlah tu.”
“Oh. Jadi, Pak Ali la tukang masak rendang? Hebat.”
Pak Ali ketawa perlahan, “Mana ada hebat. Itu pun Mak Temah kamu yang buat separuh jalan. Pak Ali lah yang kena sambung. Hah, sedang kamu tak buat apa tu. Baiknya ambil pisau. Potong sayur tu nak. Kejap lagi, Mak Temah datang. Boleh terus buat lodeh dan ayam masak merah. ”
Dia menggangguk. Potong sayur? No hal.
“Hah, apa yang diseur-seru nama saya ni?” Mak Temah tiba-tiba muncul. Pak Ali dan Hani sama-sama terkejut. Menggusap dada masing-masing.
“Cubalah masuk tu beri salam.” Pak Ali membebel.
“Yelah, assalamualaikum.”
Pak Ali menjawab dalam hati. “Barulah betul.”

Hani yang melihat telatah dua orang tua dihadapannya meneruskan kerja. “Hani, tak tidur nak?” Mak Temah bertanya.
Hani tersenyum. Mak Temah membalas senyum. “Sarah dah bangun?”
“Belum. Mak Temah nak buat ayam masak merah sekarang ke?”
“Nanti dulu. Biar dia tidur lama sikit. Kita sekarang, buat sayur lodeh.”
Pak Ali duduk sama menolong. Yang bagusnya, Mak Temah menurunkan resepi turun temurunnya. Siap dicatitkan lagi dalam kertas contengan buat peringatan. Biar tak lupa. Nanti, bila-bila boleh cuba. Kesibukan pagi telah bermula.

“Kuih raya dah masuk balang?”
“Beres.” Jawab Sarah yang kekok berbaju kurung putih merah.
“Air basuh tangan, tuala?”
Hani lipat baju kurung kuningnya, “Ok. Done. Aku dah buat tu semua.”
“Lauk semua dah hidang?”
Senyap seketika. “Er, on the way. Tini tengah potong ketupat.” Adik perempuannya mencelah. Risa yang sedang menyusun pinggan cawan diruang tamu terpana.
“Aku tolong.” Hani dan Sarah cepat-cepat membantu. Tepat semuanya tersedia, Pak Ali, Mak Temah dan Rahim pun balik daripada sembahyang Raya. Apabila semuanya ada, acara bermaaf-maafan dimulai daripada kedua orang tua Risa. Dan Risa.
            “Selamat Hari Raya, Emak. Bapak. Ampunkan segala dosa kakak, daripada hujung rambut ke hujung kaki. Kakak tahu, kakak banyak buat salah. Kakak degil, keras kepala. Kakak minta maaf zahir dan batin.”
Diikuti oleh Rhim, Tini dan kedua kawannya. Kemaafan saling terlafaz antara mereka. Kejutannya, Hani telah memberikan duit raya pada Rahim dan Tini. Bukan lagi kemain gembira mereka. Keberkatan ini  diteruskan lagi dengan kedatangan penduduk kampong bagi majlis Marhaban beramai-ramai.

“Ada lagi barang, Sarah?” Mak Temah bertanya.
Sarah menggeleng. Beg plastik berisi beberapa balang kuih raya diletakkan ditempat duduk belakang kereta. Dan berjalan ke tujuan yang dinanti-nantikan daripada datang ke sini.
 “Uit Sarah binti Ali! Where are you going?” Risa menjerit bila kawannya itu sedang bergerak ke rumah sebelah. Nak buat apa?
“Pergi beraya.  Aku tak dapat seposen pun duit raya lagi nih.”
Risa tepuk dahi, dia dah mula dah. Bila tak mengaku kawan nanti merajuk pulak. “Weh, balik. Balik sekarang. Kau tak payah buat kerja gila boleh tak.” Hani yang mendengar hanya tersenyum dalam diam.
“Aku tak kira. Aku nak pergi beraya jugak.” Langkah di teruskan ke rumah sebelah.

“Alahai Sarah oi.” Hani memanggil bila keadaan semakin tak terkawal. Sarah pandangnya, “Sini. Tak payah la kau teruskan niat terlalu murni tu. Kiriman duit raya daripada London ada kat tangan aku nih. Kau sorang jek belum dapat.” Sarah tiba-tiba berlari kearahnya dan sampul empat segi panjang dihulur. “Nah!”
“Terima kasih.” Terus melulu masuk ke dalam rumah.
“Aik Sarah, tak jadi gi rumah sebelah ker?” soal Risa pelik.
Sarah menepuk bahu kawannya lagi satu. “This is for you.” Dan Risa bertambah pelik.
“Den dah kayo!” Suara Sarah bergema selepas itu. Dalam Risa meminta penjelasan daripada Hani. Sarah muncul bersama sampul sepertinya,  “Lepas ini kutip duit kat KL pulak.”
“Huh?”
Sarah ketawa lepas melihat kedua kawannya buat muka macam tercekik biji kelapa. Siapa tak suka dapat RM500.00 sekali ‘angpau’ Raya. Memang patut dia kumpul lagi.

The end.
Okay so this is my Raya story. More to friend relationship-
Tak panjang mana, but yeah i did it again.

Enjoy!

Monday, July 15, 2013

Perasaan aku saat ini

Assalamualaikum.

Aku der terima satu bad news! Rasa macam nak nak telan hidup-hidup jek semua manusia kat dunia ini. Pergghhh....aku geram, sedih, marah dan tak suker, okay.

Nanti next time, aku akan story mory apsal aku bersikap demikian.

Adious.

Sunday, July 14, 2013

Tak cukup duit gaji? Jangan risau.

Assalamualaikum semua,

Alhamdulillah, aku baru dapat increment. Just about 4.2%--- nak kata sikit adalah lebih baik daripada tak ada. So, this is yang aku dapat for my first time as a employee. Disebabkan Raya nak dekat. So, aku anggap ini semua rezeki untuk saper-saper dapat duit Raya nanti la. And cukup jugak untuk cover tambang pergi balik kampung. 

Duit gaji. If i talk about this, ramai mungkin yang dok complaint of duit gaji tak cukuplah. Itulah.... inilah... nak bayar hutang-hutang lagi.
Seriously? Aku boleh ghoyak jangan risau? Nak mati awak ker?

But,
To me, as long as aku fikir duit hanya hal duniawi... ya, something like -it's your own rezeki and how you manage it. ***Don't make yourselves be a slave to money/duniawi but biar money/duniawi be slave to you. 'Cause you are totally perfect and no worries. Think positive. Jangan stress and put pressure on it. So, nanti tak adalah prespective datang kerja like 'argh, kerja pun kerjalah'... cam tak best kan. Dah jadi beban. Worse!

And my first step to all yang still worries about gaji tak cukup-cukup. Why not korang bawak bekal ke tempat kerja. Looks cheeky, but it's practical okay.

Rahsia berjimat? inilah dia. 
Why aku tekankan pasal bawak bekal gi tempat kerja..??? why?

'Cause sejak aku ada terbaca one artikel about---air tangan orang yang tak solat---aku jadik trauma. Serba sedikit aku boleh share are:

-Kisah pada zaman Nabi Musa dimana ada mnyatakan bahawa betapa hinanya orang yang meninggalkan solat, sampai air yang jatuh dari bumbung rumahnya, lebih hina dari air kencing anjing hitam. itu baru air bumbung rumah, belum air tangannya lagi.
-So, some more nak makan luar? Hurm, maybe next time.

Selain terjamin diberkati Allah, bersih, sihat (sometimes not), easy, and so far so jimat. What else yang peningkan. Just go with it.

P/S: nak kaya cepat? Gi la try usha anak Datuk semua. Hahahha….

Thursday, July 11, 2013

Cerita lawak cik Ziqa

Assalamualaikum,

Dah lamer aku tak citer pasal Cik Ziqa. "Dia memang superb lawak." 
Berikut adalah antara kisah lawak yang aku dapat daripada penceritaan mak aku (nenek dia) dan sist Tira, kakak aku (aunty dia):

***
Di suatu petang yang indah, cik Ziqa tengah tengok kartun dan nenek dia telah alih siaran. Cer teka ape cik Ziqa cakap?!

“Nenek,”
“Kenapa bukak cerita ni. Ziqa kan kecik lagi, ziqa kena tengok kartun.".... "Nenek bukak Upin Ipin, Ziqa nak tengok.”

***
Sedang aunty Tira syok cat rumah, cik Ziqa datang kepadanya…

“Cik Tila, jom teman Ziqa pergi rumah sebelah. Nenek tu ajak Ziqa pergi rumah dia.”
“Pergi jek la. Cik Tira ada kerja ni.”
“Jom la.”
“Pergi je la.”
“Jom la teman.”
“Pergi jek la. Tu nenek ada.”
“Tapi Ziqa segan.”

***
Sedang Atoknya membebel kerana suatu masalah, Ziqa telah bercakap sesuatu yang membuatkan Atoknya terdiam seketika.
“Atok ni bising la. Cuba Atok cakap slow-slow, Ziqa tengah tengok kartun ni.”

***
Oleh kerana tiada sesiapa ingin membawanya pergi jejalan, cik Ziqa telah mendapatkan Atoknya:

“Atok, atok nak pegang Apiz tak?”
“Hurm.”
“Tapi atok kena bawak Ziqa pergi jalan.”
“Tak nak la. Atok tak nak pegang Apiz arini.”
“Ala, Atok. Atok pegang la Apiz, bawak la Ziqa pergi jalan ae.”

***


Kalau cik Ziqa terjatuh, dia tak nangis. Tapi dia cakap ayat ini:

“Tak pe, Ziqa OK. Ziqa dah besar.”

***
Ciut!!!! sesangat la cik Ziqa nih.
Missed you cik Ziqa!- aunty Diba-
*Maap kualiti gambor yang kureeeng.

Tuesday, July 09, 2013

Channing Tatum!

One word!
He's hot...
Hohohohoooo.

"I'm sexy and i knew it!"
So, 
Channing Matthew Tatum ni American actor (okay..),
penari (OMGgggg....), 
film producer (Great!), 
and model...as always. 
So, nama pun actor-banyak gak film dia yang best... Auww...

"Nice pose"

"Okay, sila jangan pandang I camtu.."
"ni aku setuju... oh my man"
Orait...pape pun aku just fan yang hanya memandang daripada jauh. 
But, dia memang umph!

"I will babeh"

Sunday, July 07, 2013

Doakan aku, please.

Assalamualaikum,

On July, 11th 2013 (thursday)... aku ada exam!

A piece of paper and pencil in front of a blackboard with Exam written on it

Dup-dap-dup-dap. Nervous giler... Maybe pada rabu tu aku stay kat rumah kawan, nek train lepas habis kerja (sesak siot la gamaknya). Coz aku kena daftar dalam kol 7.30 pagi...

A cartoon exam with an excellent mark. Stock Photo - 11431473

So, aku akan buat yang sehabis baik. Cayo girl, you can do it. Aku harap semuanya berjalan lancar dan hati aku tenang seadanya. Dan aku harap tulisan aku still cute dan boleh di fahami. Yolah, kau kalau nak cepat, memang tulisan mengalahkan scientist! gila la. Relax... tarik nafas dan hembus perlahan-lahan.


Ahaks! aku harap aku tak lupa kol my mum- adik beradik yang lain kat kampung or tercampak mana-mana untuk doakan terbaik untuk anaknya/ adiknya / kakaknya  ini. Yeah, aku kena write down kat kalender. Tulis ayat dan forward pada semua. Oh-yaeah.

Selain doa, usaha dan tawakkal... aku jugak nak korang wish me all the best dan bebanyak support aku dari jauh. *terharu!

Lastly, aku nak sambung study... sok aku ada class yang terakhir.
Bye!

Monday, July 01, 2013

Ini dia budak yang banyak cakap

Assalamualaikum.
Bila aku wat phone call kat mak, macam-macam dia cerita pasal cucunya. Itulah, inilah... Suka bebenor, cucu sulung katakan. Bila cucunya gi rumah besan or gi jejalan. Sunyilah atok n nenek dia... 

Ni sejak ada apiz, terbahagi dua la kasih sayangnya... So, ziqa pun tak kisah nampaknya coz dia pun sayang sangat kat adik dia. Apiz!!! I pun lup you. Ingat gelap sikit masa lahir, tapi bebaru ni tengok picture... Putih dah. Mungkin susu punyer effect agaknyer. Who knew's.

Hey, bawah ni adalah gambo Si ziqa... Pas mandi petang aku rasa. Pastu gi men kat halaman rumah gayanya. Pastu peluh-peluh, pastu mungkin kena mandi balik. Kahkahkah... Takpun, tidur menggigau nanti. Hohoho...


Aku tak dapat upload gambo Si apiz, tak per... Nanti aku nak mintak kat ibu diorang. Harap-harap boleh, kalau tak bagi... Ayah diorang plak. 

Okay, aku agaknyer der exam next week. Wish me all the best and lulus dengan cemerlang!
Amin.

Denim Jacket-ku

Assalamualaikum,


Hei-hei… see? ( sorotan daripada link aku yang ini: DENIM JACKET)Aku dah pakai denim jacket. Terasa jiwa/ aura rugged a.k.a. alim gitu. Bila aku pakai baju ini, ada la sorang dua awek cakap yang aku ni macam model. Kui, kui… geli anak tekak hamba. So, aku just cakap la: Tak der la, I’m just ordinary person yang nek KTM nak gi kelas esoknya. Dia pun angguk-angguk kepala. Paham la tu agaknyer…

Ni, muka cam sedih-sedih poyo coz kena tunggu kawan aku balik kerja-yelah, menumpang rumah dia kejap. Just imagine yang aku kena tunggu sampai tiga jam! Okay, di sebabkan aku ni jenis sedar diri time tu… aku cakap kat diri sendiri * it’s okay.
So, layan internet sampai battery low. Kokokoko…

Aku tak dapat nak amik gambar fully tip and toe coz tak sempat dan aku hanya nak cepat sampai dan duduk diam-diam kat sana sambil tunggu kawan aku. That’s all. So, dengan kebijak-sa-naan yang ada… aku gunalah webcam. Sila berbangga dengan diri sendiri.

P/S: aku ada wat cerpen pendek, tempat: KTM.
Ini adalah cerita benar (pengalaman aku sendiri) and aku ada add sikit-sikit guna English story ‘the blue eyes’.

Silalah jemput baca… di sini: cerpen lelaki bermata biru.